Sunday, December 30, 2012

Oh My English

Seingat aku,aku mengarang esei dalam english untuk yang terakhir adalah dua tahun lepas. Masa kerja langsung tak berkaitan sebab hari-hari key in nombor je. Hari ni aku kena memerah otak yang dah karat ni sebab nak tolong kawan buat business plan. Terasa dugaan dan beban yang amat sangat. Bukti english aku semakin teruk adalah apabila aku hanya berjaya mengarang 2 ayat dalam masa sejam. Apa yang harus dilakukan sekarang????


Tuesday, December 4, 2012

Sahabat

sahabat,
seharusnya kau memahami perasaan aku
bertahun lama aku membina ketabahan ini
namun
hanya beberapa detik
kau berjaya memusnahkannya
musnah dengan cerita harapan
harapan yang aku kira harapan palsu
seharusnya kau membantuku
membantuku melupakan semua
membantuku untuk terus bahagia sendiri
mengapa kau begitu
siapakah sahabatmu di antara aku dan dia
ataupun kau hanyalah kawan buatku
dan dia adalah kisah kenangan pahitku

Saturday, November 17, 2012

Majalah

Aku suka beli majalah sejak dari sekolah sampai sekarang..jenis majalah berubah seiring usia..dari mangga,urtv,hai beralih ke rapi,kemudian dara.com dan sekarang ke arah muslimah bekerjaya, nur...tapi bila asyik baca nur,rasa macam rindu dara.com...adakah ini petanda jiwa aku masih muda remaja?:-P


Monday, November 12, 2012

de pauh garden

senarai makanan --> marvellous, best & menarik
suasana restoran --> cantik & ada 'class'
servis                 --> low class


dah banyak kali pergi restoran ni, dan banyak kali tu lah aku terkena dengan servis yang kurang kurang memuaskan. order datang lambat, makanan yang dihantar tak cukup semua & lastly, baru kena malam tadi,
servis kat kaunter pembayaran. boleh pulak suruh pelanggan gi bayar kat kaunter lain, pastu kaunter yang lagi satu tu dah tutup. kena pulak naik gi bayar kat kaunter yang mula-mula tu. jagalah sikit hati pelanggan. bukannya kitorang tak boleh tunggu ko tengah terhegeh-hegeh setelkan bayaran pelanggan yang guna kad kredit tu. kitorang pon nak bayar guna kad jugak, kad merah, boleh? keluar padang sekarang jugak...

Tuesday, October 30, 2012

Pujian

Pagi itu..

Adik sepupu: cantik kak hari ni.
Kak: oh ye ke? Mahap la,raya haji tak de peruntukan duit raya.

Petang itu...
Adik sepupu: kak,terima kasih belanja aiskrim.
Kak: sama-sama.
Adik sepupu: oo ni mesti belanja sebab kami puji pagi tadi kan.
Kak: hah?!

P.s. Puji dan belanja...sapa ikhlas?

Saturday, October 6, 2012

percubaan

Dah lama tak update blog...banyak cerita yang disimpan dalam hati dan memori saja...hari ni hari sabtu...percubaan update guna telefon...dah cuba,mari melelapkan mata kembali...

Monday, May 28, 2012

selepas 14 tahun

semalam, aku dan famili ke Ipoh untuk attend kenduri kawen kawan sekolah rendah aku, Akmal...mak Akmal ni aku punya tok guru mengaji Al-Quran...so wajib attend sebab hormat tok guru...hohoho...
perasaan bercampur-baur bila dapat jumpa ramai kawan-kawan lama..memang lama sebab 14 tahun tak penah jumpa lepas aku pindah Penang masa darjah 5...nasib baik jugak sebab aku hidup zaman kecanggihan segala benda....walaupun tak jumpa secara berdepan selama 14 tahun, tapi facebook dan friendster membuatkan kitorang sentiasa berhubung...aceh macam selalu sangat kan...
jadi, perasaan bercampur-baur antara malu,segan dan gementar dapat dikurangkan...yes aku mengaku memang aku rasa macam tak tentu arah bila jumpa kawan-kawan tu terutamanya kanak-kanak lelaki yang dulunya pembuli aku...hahaha
apa-apa pun, memang aku rasa gembira dan macam tak percaya dapat jumpa balik kawan-kawan lama...

p.s: macam excited nak share gambar, so boleh la tengok perbezaan masa kecik dulu dengan sekarang...tapi nanti lah...

updated on 0008 300512
2012...silap langkah pasal tukar pakai sandal yang flat

Sunday, May 20, 2012

kegembiraan dan kerisauan

hari ni dapat keluar dengan Dayah,my bff...hoho...harusla menghabiskan sisa-sisa kehidupan solo beliau dengan jayanya selagi masa masih ada....seperti selalu,kitorang memang takde idea nak g mana...nak g soping kompleks pun memang dah jemu sebab masa study dulu dah selalu sangat pegi...last2, kitorang decide nak g Tesco....

sembang punya sembang, terlepas simpang nak g Tesco...terus tukar plan,g queensbay plak...aku agak jakun sbb ada lampu-lampu kecil kaler hijau dan merah kat parking Queensbay tu...rupanya lampu penanda ada parking kosong ke tak....memang aku ketinggalan zaman bila Dayah cakap benda tu dah lama....huhuhu...nampak sangat aku dah lama tak g Queensbay...

lepas g Queensbay, rasa teringin nak makan kat Giant...terus plak ke Giant...dalam Giant tukar lagi plan nak g BJ...sebelum masuk BJ, Dayah ajak g cuci keta dia..entah macam mana, boleh plak mamat bangla tu tertinggal kunci dalam keta..memang dugaan betol....dekat setengah jam jugak berusaha nak buka lock tu...tapi selalunya wanita ni bernasib baik sebab ada je yang datang menolong...ahahaha....dah setel, terus g makan kat tempat nostalgia, Gee Tomyam yang sekarang dah jadi D' Gee Tomyam....tak jadi nak g BJ...

perasan tak,asalnya memang kitorang decide tanak pegi soping complex,lastly hampir semua complex kat Penang kitorang nak pegi...hahaha..wanita dan soping complex memang ada chemistry....

sampai je rumah,dugaan satu lagi muncul...nak mandi takde air...wawawawa....nasib baik kejap jer...kalau pagi esok pun still takde air,aku tak tau apa nak buat....nak ponteng keje memang kompom tak boleh pasal esok ada lagi satu dugaan menanti aku.....imbangan duga tak imbang...dekat nak balik keje semalam baru dapat tau...huuuuuuuuuuuu

dah abeh cerita pasal hari ni, mari tengok Memberku Dayah......eh Hawa....cerita yang memberi inspirasi....bagi aku la kan....

Sunday, May 13, 2012

saya minta maaf

Salam..
entri ni aku tujukan khas kepada rakan-rakan yang dapat email jemputan ke blog sampah aku ni...
very sorry....gomennasai dan mintak mahap sesangat...sebenarnya email itu dihantar secara tidak sengaja yer..
aku nak edit setting blog aku yang bersawang ni....tiba-tiba tersilap langkah...dan terhantar la email2 itu kepada korang semua...

Wednesday, May 2, 2012

perasan?perasaan?kebetulan?


tengah layan status update kt fb td, tbaca lak topik chat hotfm kelate....pasal perasan...
actly,aku pon cepat perasan kdg2..ha3...tapi idok le menunjuk sgt...diam2 perasan dlm hati jer...heee

cite perasan tbaru aku adalah ari jumaat 2 minggu lepas...masa tu aku otw nk balik penang...
memandangkan aku dah tlepas feri, tpaksa la aku melepak dkt tmpt menunggu tu...salu aku bdiri je,tapi hari tu aku g duduk kt sbelah akak ni...bkn psl akak tu aku nk cite,tp aku nk cite psl mamat yg buat aku perasan...hihihi

dlm 10 minit aku lepak tngu feri,datangla mamat pakai jaket RapidPenang duduk depan aku...
sblm duduk,dia tgk aku,aku tgk dia.. mcm biasa,tiada senyuman dr aku sebab senyuman aku mahal...aku mmg perasan..he3...dlm hati,aku mengakui yg mamat Rapid tu bjaya menarik minat aku....
salah 1 sebab, adik aku pon keje Rapid...aku pkir,mungkin dia knl adik aku,sbb tu dia tgk aku td...skrg kan canggih, fb je dh boleh buat kite knl sedara mara kwn2 kite...

dh nmpk feri makin dekat ngn terminal,aku trus bdiri g tunggu dkt dgn gate...usha2 mamat Rapid tu,tgk dia pon dh bdiri dlm 5m jauh...jauh ke 5m? masuk je dlm feri, aku trus cari tempat duduk...seperti selalunya aku akan pilih bangku yg belakang2,malas nk jln2 smpi depan..aku duduk dkt hujung belah kiri...tak lama lepas tu,aku perasan ada org dtg duduk dkt hujung belah kanan bangku tu..oh mamat Rapid tu rupanya...masa ni level perasan aku dh naik ckit...ha3...byk lg bangku kosong,asal nk duduk dkt aku...

sampai je dkt terminal belah pulau, aku pon menonong la jln laju2,takut lmbt naik bas...lambat naik bas,lambat la smpi wpon bas mmg banyak...dh mmg rutin bila aku smpi dkt jeti belah pulau,singgah kedai buku beli majalah...lepas belek2 majalah yg nk dibeli, aku pon trus bayor....
sambil tkocoh2 masukkan dompet dlm beg,aku pusing belakang nk memulakan langkah....
alangkah tkejutnya bila mamat Rapid tu ada btol2 dkt belakang aku....nasib baik x langgar,kalo x??
lagi sekali aku tgk dia,dia tgk aku...tanpa senyuman juga kali ni,aku trus berlalu untuk naik bas yg aku kire2 gerak pling awl dr bas yg lain...haha

akhirnya,aku mengalah...tpaksa naik bas yg kosong,x kire gerak lmbt or cepat sbb aku x nk berdiri...x smpi 5 minit,aku nmpk mamat Rapid dr dlm bas...dlm hati tdetik,dia naik bas ape ek?ke dia nk masuk keje bwk bas?tgk2 dia dtg naik bas sama ngan aku, tapi kali ni dia dh buat level perasan aku menurun gile2...sebab dia naik bas tu dgn akak baju kuning...akak baju kuning ni bjaya melekat dlm memori aku kejap td sbb baju dia cntik...dan lagi sekali,insiden tgk menengok tjadi....aku trus sumbat earfon smbil buka majalah y beli td....mengubat hati tguris skejap...huuuuu

wpon telinga sumbat earfon,aku tetap bjaya curi2 dengar dorang sembang....dan perbualan dorang bjaya buat level perasan tu naik balik ckit2...hahaha

tapi smpi aku turun bas tu,level perasan tu statik...x brubah dh...skrg ni aku tpikir,3 insiden tgk menengok tu perasaan,perasan atau kebetulan??

Tuesday, March 27, 2012

C.I.N.T.A


cinta manusia membuatkan hari-hari yang berlalu terlalu indah
cinta manusia menjadikan hubungan dengan Yang Satu jauh
dan bila nikmat cinta manusia itu hilang
saat itulah hubungan dengan Yang Satu kembali bertaut
syukurlah
Yang Satu masih menyayangi
sentiasa menerima
semoga cinta Yang Satu sentiasa bersama di hari-hari mendatang

Tuesday, February 14, 2012

Whitney Houston

dh bape hari beliau meninggal,tapi baru hari ni aku sempat nk tulis pasal kenangan dengan beliau...
masa study dlu,ade sorang prof aku ni kata, masa presentation dlm kuliah,sila cakap dgn jelas...
buka mulut mcm beliau menyanyi...yakin,jelas & org suka....

itu je kenangannya pun~hahaha

Friday, January 27, 2012

Wanita

wanita..
hatinya lembut...
mudah jatuh cinta...
wanita...
hatinya keras...
sekali terluka,selamanya terasa...
wanita itu,
adalah kamu,
juga aku....

Wednesday, January 4, 2012

Rojak Pasembor: Gambar Demo Pembebasan Mahasiswa UPSI

nasib baik aku dah pindah..kalau tidak,mesti rutin harian terganggu.... Rojak Pasembor: Gambar Demo Pembebasan Mahasiswa UPSI: Beberapa gambar demo pelajar UPSI menuntut pembebasan rakan2 mereka yang ditahan polis di Balai Polis Slim River. Tiada ketakutan ...