Friday, December 31, 2010

mira di alam fantasi

   


























kan bes kalo dpt bunga cmtu..br la dlm hati ade taman mcm ni...


Nan & Mira

sape nan?sape mira?....

dlm famili aku dh tentu la nan & mira adik beradik...nan tu adik aku kot...cuma alkisahnyer di sini adalah nan & mira yg bkn adik beradik kitorg...hehe..

dlm pemerhatian aku la kan,adik aku si nan ni byk kenalan dia bernama mira...tapi x kisah la kan..ramai je name same dlm dunia ni...yg jd mslhnyer,bile dpt tau buah ati dia pon name mira...yg dlu pon mira,yg skrg pon mira<<<(statement ni mnyerlahkan ke"buaya"an adik aku)....hehe....kalo pjg la jodoh adik aku ngn mira tu,x ke susah bg aku..terperasan sokmo bile org pggil "mira"....actly,dr dlu lg aku x selesa bile dlm kelompok aku ade org same name ngn aku..hoho..poyos x??

*****************************************************************
 2 minggu lepas,gero2 dr KL dtg penang..so kitorg pon merempat la di umah dayah.....sonok sgt sbb dpt wt "pillow talk" mcm kt usm dolu2....time blaja dlu mmg aku suke merempat blik dorang....seb bek x runtuh katil dayah akibat 3 org tdo sekatil...yg besnyer susunan tmpt tdo pon same cm dlu...aku di tgh,dayah belah kiri & gero2 belah kanan...

time pillow talk tu,terbuka plak topik hati & perasaan..salunyer mmg topik tu je pon yg kuar bile pilow talk ni..he3.....so gero2 & dayah pon buka la kisah hati masing2...nk tau kisah aku ape???pas je tamat kisah dorang,gero2 kate aku ni kne org yg knalkan utk cr pasangan...aku admit je la...cuma aku rase hati blm tbuka kt org lain....stop kt ctu...ape yg klakar or pelik or kbetulan,gero2 kate ade la sorang kwn dia yg single....actly,aku knl la jugak bdk tu...knl2 cmtu je la org kate..tp yg aku rase cm x leh blah bile name bdk tu "Nan"..hohohoho..apekah itu???

bile aku pkir2 & berangan....kalo la bini adik aku nama mira,laki aku name nan..x ke stres mak ayah aku??kompom mak & mak2 sedara ckp cmni.."hgpa dua ni dh x dak nama lain ka nk cr?"....nk bg lg stres,wt lak kduri serentak....kad kawen pon share...mst ramai yg kompius kan....hahahaha....

Thursday, December 2, 2010

Wednesday, November 17, 2010

pantas sungguh masa berlalu....

pg td,mak aku call..sembang punya sembang,mak gtau yg makcik & sepupu kt pahang dh pregnant...kebetulan dorang ni umor sama...x dapat byg mase dorang lahir dulu..mak ngah & nenek aku dlm pantang serentak....sekarang ni,mak cik & sepupu lak pregnant serentak..nti anak dorang pon mst sebaya....kebetulan yg menakjubkan..bg aku laa...x tau sedara lain perasan ke x...

bila pkir blik,rase kejap je mase berlalu....semua sepupu dh besar2....dh ramai yg kawin..belah ayah aku dh ade y pregnant....belah mak plak,masih di mood honeymoon...rase sayu lak bile ingat blik zaman kcik2 dlu....ape pon x yah pkir..sume mak ayah sediakan...aku ingat lg,mase hari pertama aku nk g tadika...mak aku yg mandikan,pakaikan uniform kotak2 merah...pakaikan nametag....ikatkan rambut..mesti ade reben besar kt kepala time tu...pastu pakaikan beg skola..kasut mungkin aku pki sendiri..x ingat plak yg tu....hari tu jugak mak teman g skola..tbayang lg ramai mak2 duduk kt tepi tingkap tngu anak2...aritu mak bekalkan cucur udang...

cukupla mengenang kenangan....nk g  bersiram,pasni nk raya..slamat hari raya aidil adha..maaf zahir batin....

mode: sendu di pagi raya~~~~

hari ini hari raya??

di hari raya..terkenang daku kpd si dia..kg ku indah nun jauh di sana..ayah serta bondaku...huhuhuhu


wahaha..nyanyi lagu sendu plak di pg raya...wpon arini hari raya tp aku x rase bes pon..mungkin jugak sbb aku x dpt gaji lg...lg pon cuti pon sehari je..raya mende kalo sehari je...nk amek cuti pon x berbaloi2 coz famili aku nk blik pahang awl pg esok..bek aku g keje dr dok umah sorang2...

rasenye ni 1st time berhari raya tanpa famili...bangun pg2 kemas umah,dgr takbir pon rase biasa je...nk kate sdey pon x,hepi pon x...x de perasaan plak si mira ni ek...

dlm x de perasaan pon,aku dh siap gosok bju utk berhari raya japgi....tinggal nk bersiram & tunggu kedatangan mak aku utk berhari raya..hoyeh2...mungkinkah ade duit raya utk raya haji ni??

Monday, November 8, 2010

pengapit yg terkepit...tersepit....

td g lepak umah jiran sebelah..bkn sape2 pon jiran tu melainkan sepupu aku yg br kawen minggu lepas..kejap je rase dh seminggu...kbtulan ari dia kawen tu,akak sblh umah aku ni pindah kuar....ape lg..trus sepupu aku pindah masuk sehari lps kduri dia...

td sembang2 ngn sepupu aku,Mrs Munir, pasal kenduri belah pihak lelaki...skrg aku ngah kompius sama ada nk g konvo adik aku kt tganu or g kduri Mrs Munir tu...sembang punya sembang,skali Mrs Munir kate kt aku, "eh hg mmg la kne p kduri belah laki,kne jd pengapit aku lg.."...aduh..lg skali aku kne jd pengapit yg terkepit & tersepit...

mungkin bg org lain,sonok jd pengapit..leh tumpang glamor pengantin..tp tidak bg aku..saat menjadi pengapit adalah saat paling menyeksakan jiwa...kne kontrol2...urgh susah2..seksa giler kot...mmg terkepit & tersepit..hoho


byk benda buat aku rase terkepit & tersepit mase jd pengapit hari tu:
1)ade mak sedara belah pengantin pmpuan kate kt aku "hg dok sebelah pengantin,awat hg x segak serupa pengantin"..amboi makcik....sedap mulut ja mengata sy noo....huhuhu..mcm mane nk cntik,mlm b4 kduri kne tdo lmbt,pas blik keje trus g umah sepupu,pack2 buah tgn tuk tetamu,pas setel benda tu, org sume dh tdo,tp aku sbg pengapit yg tersepit & tkepit terpaksa bsengkang mata pakaikan inai kt pengantin...las2 ktorg tdo dgn inai2 yg kering di jari...x ke kuyu mata aku jd nyer pg esok tu...

2)hari kenduri,abg sepupu merangkap photographer tegur,"hg ke pengapit mira?awat baju pengantin kaler lain tp bju hg kaler pelangi?"...mcm mane nk same kalo pengantin suke suki tukar kaler baju las minit...sedara mara semua dh sedondon....salah siapa?bkn salah aku kalo gmbr pengantin dorang x cntik kan?kaler kontra giler..hohoho...bsyukur gak sbb photographer tu sepupu sdri..kalo x,malu kot..

3)mlm b4 kduri,pengantin dh warning,"esok hg jgn p jauh2 mira,dok dkt2 aku ja..."tp hari kduri tu,aku tngu peluang je nk cabut dr dok sblh pengantin..rimas kot..mkn pon ciput jer...rase mcm semua org dok tgk aku makan...paling x leh blah & sgt memalukan,konon2 nk sendukkan nasi tuk tetamu pihak lelaki..1st senduk ok,2nd senduk ok,3rd senduk nasi tu dh x de dlm senduk..tertumpah la plak..huhuhu..malu2...nasib hg la wahai Mrs Munir..sape soh ambik aku yg "clumsy" ni jd pengapit..tu yg terkepit tu...

pas je dgr Mrs Munir soh aku jd pengapit lg..perkara pertama terlintas kt otak,ape aku nk pki hari kenduri tu...baju byk kt umah..kt umah sewa ni ade bju keje je...bju2 lame...x kan x nk pegi plak kan....dh ritu aku jg pengapit bidan terjun,kne truskan la pekerjaan itu...kt kduri belah pengantin pompuan bleh la suke suki hentam bju kaler ape pon..ni nk bkunjung ke umah org,x kan nk belasah je...aku sgt x suke kalo aku g event yg ade tema tp aku x masuk tema...rase cm pelik jer..mcm x phm bahasa gitu...

aduiii...

Monday, October 18, 2010

1st day - yurushikuonegaishimasu~!

1st day bkerja...x de pa pe yg interesting..sgt byk nk kena tau,& sgt takut bile mmikirkan akak yg ajar aku skrg akan pindh g department lain awl bln dpn...cukup ke 2 weeks utk blaja segala benda alah tu..huhu...riso2..

tp ape yg menarik minat & buat aku teruja adalah seorang jejaka jepun..hehehe...sgt excited smpi tckp jepun ngn dia..oh tp aku x reti ckp bahasa jepon pon..jus praktik dialog2 filem jepon yg aku tgk..hahaha...kalo salah pon aku ckp td,aku x riso sgt sbb dia je phm....kan bes kalo aku sempat bguru ngn Anne dlu..boley la aku bodek bos Jepon tu skrg..hohoho...

Sunday, October 17, 2010

dunia baru amirah

oh ni 1st time tulis pasal keadaan semasa..slalunyer shout kt fb or twitter je....jumaat lepas dh masuk umah sewa dkt seberang jaya...rase cm bes je dpt dok umah sdri wpon sume barang2 & perabot disedekahkan oleh mak2 sedara..hehehe..pd asalnyer mmg kne dok sorang2 & aku sgt la x kesah..aku suke dok sorang2...tapi kdg2 kne la ade kwn gak...
tp skrg ni mak2 sdara sume sukarela nk dtg teman,sepupu sume....bahagia je rase..
esok,dh mula keje..wpon keje tu x setaraf dgn degree bg sesetengah org, tp aku x kesah...mmg nk blaja dr bwh...biar la lmbat,asalkan ade hasilnya....hidup aku x sama ngn org lain,so org lain pon x de hak nk compare idup aku ngn sape2 pon kan...

nk g tgk melodi,so cukup stakat ni dulu...jaa..

Wednesday, October 13, 2010

pipah marah ciknah??

ciknah: ni sapa buat semak ni?ipah,kemas cepat...satgi cikmat blik marah kt ipah...
pipah: x mau kemas..ingat ipah takut kt cikmat?ipah x takut pon kt cikmat...
ciknah: ipah x mau kemas,satgi cikmat marah kt ciknah....pastu ciknah mati...kalo ciknah mati,ipah & amar nk dok ngn sapa?
pipah: kena marah bkn leh mati pon...meh ipah marah kt ciknah....amboiiihhh~!..tengok,ciknah x mati pon...
ciknah trus speechless,confused samada nk gelak atau nk marah...

sekadar gambar hiasan
moral: para pengasuh haruslah mencari alasan yg rasional..budak zaman skrg x sama mcm budak dolu2 kala....

cikmat & ciknah adalah panggilan pipah & amar kpd ayah & mak sy...

Tuesday, October 12, 2010

buang la peti ais ni,dh buruk...

pg ni nk cite psl pipah lg...ade satu hari tu,mak aku ubah la susunan perabot & bunga2 kt umah aku ni...mak aku mmg jenis cmtu...ade je benda dia nk ubah..dia kate boring tgk benda yg same..aku phm la,nk wt umah jd baru x leh,so nmpk mcm baru pon ok la kan..si pipah ni plak,cm aku cite dlu,kuat sgt ingatan dia...bile dia dtg umah aku tgk susunan dh lain,dia pon tgur...

pipah: ciknah,mana bunga yg ada kat sini...(smbil tunjuk ruang sblh peti sejuk)
ciknah: bunga tu dh buruk,ciknah dh buang...(mjawab dgn sng ati tanpa mduga dialog strusnye dr pipah)
pipah: ni peti ais ni pon dh buruk,awat x buang?

"good"
hahaha..mmg x dinafikan..peti sejuk tu mmg dh buruk,dh karat2...dh lame kot peti sejuk tu..kalo ikut umo,kire dia senior aku la...sejak ari tu,kitorang kalo nk bg alasan pa pe kt si pipah,sgt la berhati2...hg memang "good" la pipah...

Thursday, September 30, 2010

2 notti kids in da house

si adik kenakalan amat teserlah di kala ini
si kakak amat suke menyebok
entry ni dibuat atas dorongan perasaan geram & tekanan terhadap 2 org bdk kt umah ni...ade ke dorang g kunci aku dlm toilet..mula2 ayah aku kena, seb bek mak aku sedar...kalo x kompom ayah aku x muncul kt bilik pengawal tepat kul 1 td..mungkin juga beliau akan dikenakan tindakan tatatertib sbb ponteng keja..hohoho..x dpt aku bygkan bile ayah aku kasi excuse mcm ni, "sy kne kunci dlm toilet tuan,sbb tu sy x dpt dtg lapor dri"...kalo aku la tuan tu,kompom2 aku gelak bdekah2 saat tu jugak..ok,stop melalut....

kalo nk cite kesah bdk 2 org ni,mmg melambak..almaklumle dr kecik smpi besor duduk ngn mak aku...seb bek la dorang datang umah ni ikut opis hour...kalo x, gile la aku sementara menunggu tawaran keje datang...huhu...

aku stop kt cni dlu sbb rase geram tu dh kurang,nanti kite stori2 lg psl bebudak ni...sekadar pengenalan, si kakak bernama pipah budak ketegaq & si adik bernama amar budak melampau...gelaran yg dianugerahkan khas buat mereka dr puan rosnah (mak aku)..he3...oh br teringat..aku bjaya kuar dr toilet tersebot setelah mgoncang pintu sekuat hati<<<hyperbola....sejurus selepas kuar trus update blog ni..he3





.......bersambung di masa yg lain........

Rumahku Jannati episod Negeri di bawah Bayu

Wednesday, September 22, 2010

alkisah tapi @ tetapi....


 t.a.p.i@t.e.t.a.p.i....2 perkataan yg berbeza mbawa maksud yg sama..wah ayat skema giler..bile aku bc blik post2 aku b4 ni,byk kali aku gna pkataan "tapi"....dr situ muncul kenangan antara aku n kawan2 mase blaja dlu...kitorg gantikan "tapi" dgn "err..err"..harap korang pronounce dgn btol....hehe...sbb musabab pkataan "err..err.." digunakan adalah kerana "tapi" itu mbawa impak negatif kt kitorg..contohnyer bile kitorg plan ape2 xtvt,(salunyer xtvt bpoya2) mst x jd kalo salah sorg dr ahli pbincangan menyebut pkataan "tapi"...so bg mengelakkan plan kitorg hancus, ade la yg suggest tuk gna "err..err" sbg ganti iaitu popo(bkn nama sbnr "err..err" nama manja)...dan setiap kali kata ganti itu digunakan,pastinyer pbincangan mjadi huru-hara dgn gelak tawa..oh sungguh aku rindu "moment" tu..

^^^^maafkan ayat aku yg skema di kala ini^^^^


Monday, September 20, 2010

saya budak baru belajar....




actually,blog aku.kamu.mereka ni merupakan sambungan post2 (mcm byk je post,padahal ade 3 je baru) aku kt yahoo blog...mse aku br buat blog kt yahoo tu,aku mls nk decorate blog cntik2 tp bile tgk blog2 yg cntik,tingin la plak..sbnrnyer, tujuan asal nk tulis blog ni just 4 sharing2 cite...almaklum le kawan2 sume dh jauh,dh bz ngn life masing2 pas abeh study ni..skrg ni dh xde sape yg free gile2 nk dgr cite aku...so aku cite la dlm aku.kamu.mereka...mase aku create blog ni semalam,aku pon x tau nape aku.kamu.mereka yg terlintas kt minda tuk dibuat tajuk blog..hehe..maybe aku rase cite2 dlm post2 blog ni berkisarkan tentang aku.kamu.mereka....LENGKAP,SEMUA ADA..hehehe