Tuesday, January 13, 2015

Finance Division's Team Building

tak sabar nak update blog pasal team building ni. dengar cerita tanah aina farrah soraya ni 5 star resort. google info pasal tempat ni pun, macam best je. so rasa sangat tak sabar nak pegi walaupun account belum closed & pada mulanya sangat tak da mood nak pegi.

banyak momen indah yang terjadi di Tanah Aina tapi tak dapat nak coretkan di sini. biarlah disimpan di minda sahaja.

Sunday, July 6, 2014

Dugaan Puasa Akak Pipah

Assalamualaikum dan salam ramadhan...

hari ni dah masuk 8 ramadhan baru ada perasaan nak cerita pasal puasa...puasa akak pipah..ingat lagi tak budak yang mak aku ngasuh dulu tu..sekarang dah besar, dah darjah dua...
1st ramadhan hari tu aku balik la sambut puasa dengan famili.
akak pipah dengan adik dia ammar memang selalu datang rumah aku walaupun mak dia tak pegi kerja. tambah-tambah bila aku balik, 24 jam duduk rumah aku...
ceritanya, akak pipah ni dalam cubaan berpuasa manakala ammar si adik tak puasa langsung...balik tadika boleh pulak tayang aiskrim depan akak dia...nakal sungguh...
aku pulak jenis suka tengok rancangan masak-masak masa puasa...rasa best je..sedap je...tv pulak bergilir-gilir tayang cerita makanan...dah puasa nak buat keje ape la sangat masa pagi-pagi kan, so layan la tv ngan akak pipah..lepas tengok ketuk-ketuk ramadhan (alhamdulillah), aku tukar tengok azam ramadhan su..tetiba si pipah mintak nak tengok kartun..aku tak bagi le tukar siaran sebab nak tengok masak-masak kan...bukan selalu ada, bulan puasa je ada rancangan masak-masak banyak-banyak...
sekali akak pipah kata,"ipah lapaq la along tengok masak-masak ni"....hahahahaha...kelakar dan kesian...
along pun dengan baik hati bagi la peluang akak pipah tengok kartun...
Dugaan pipah bertambah bila si adik pulang dari tadika sambil menjilat aiskrim..memang kesian...
rasa seronok bila tengok gelagat pipah puasa...masa masak untuk berbuka dan masa berbuka, dia paling semangat..rajin menolong dan rajin makan...selamat berpuasa pipah..nanti along bagi duit raya yer...

Afifah-Berat dugaan puasanya..

Ammar- Saya gi terawih tapi tak puasa

Puisi Tanda Perpisahan

Dara
Aku bukanlah uda
mampu memaku langkahmu
atau sabdaku mampu menggentar jiwa
aku hanyalah penglipurlara
mencipta cerita yang lagha
hanya halwa di hujung usia
Dara
aku bukan ada apa
mahu kuberi di akhir senja
atau kutabur di gigi laut
agar sampai ke lubuk hatimu
kerna hartaku hanya hati
akhirannya hanya di pusara
Dara
Aku hanya manusia
punya naluri yang berkelana
mencipta tak pula
tapi tercipta tak disangka
guruh belum hujan pun sudah
yang gersang menjadi basah
Dara
Egonya si penglipurlara
Mahal air mata
mahu tumpah menerjah
kerna sebuah langkah
pergi yang takkan kembali lagi
menjunjung bersama seribu impian
Dara
Tinggallah secalit kenangan buatku
sebagai lukisan pengubat rindu
agar menjadi penghibur
Dara
Aku bukanlah uda

03072014
1218

Sunday, April 13, 2014

pengantin masa kini dan sesi bergambar "outdoor"

Assalamualaikum dan selamat pagi Ahad...

Sekian lama tak update blog, tetiba nak cerita pasal pengantin?apa kes ni...
kebetulan terbaca bab kenduri kawin masa blogwalking tadi, pastu konon2 rasa terpanggil nak share pengalaman..

tapi bukan pengalaman pasal jadi pengantin yer, pengalaman ni adalah perasaan kecewa dan terkilan apabila sampai rumah kenduri tapi pengantin dah keluar g photoshoot. sampaikan ada cakap2, pengantin zaman sekarang syok sendiri..bukan nak meraikan tetamu,tapi meraikan mereka sendiri..rasa macam tak sesuai pulak nak komen panjang2 pasal photoshoot ni sebab aku pun belum ada pengalaman bab nikah kawen ni..

sebenarnya, baru2 ni aku teman seorang kawan untuk g majlis kawin ex-housemate dia masa study dulu. disebabkan plan last minute dan pelbagai cabaran harus ditempuhi, perjalanan yang sepatutnya ambil masa sejam jadi 2 jam...so bila sampai rumah kenduri, pengantin dah siap2 nak g photoshoot. sempat salam dan amik gambar sekeping dengan pengantin...oh rasa sangat terkilan dan kecewa..cuba bayangkan korang dah lama tak jumpa kawan ni, tetiba sampai tempat yang dijanjikan nak jumpa, kawan korang tu dah balik...kesian kan?sedih kan?

bagi aku la, kalo nak buat photoshoot tu buat la kalo korang ada bajet, jangan sampai membazir...kalo boleh buat photoshoot dekat2 rumah dah la...kena ingat apa yang penting adalah meraikan tetamu...tetamu yang datang tu pasti akan mendoakan kesejahteraan rumahtangga korang bila bersua dengan pengantin.tapi kalo tetamu datang tapi tak nampak muka pengantin, confirm kena umpat dan keji...

sama-samalah kita renungkan...heeeee...






Sunday, December 15, 2013

Belajar dari kesalahan

Assalamualaikum dan selamat tengah hari...
hari ahad memang hari kemalasan sedunia ke?tapi rasa rindu menaip muncul pulak tiba-tiba...
cuma tak tau nak cerita pasal apa walaupun banyak cerita yang dipendam dan tak terluah...
kelmarin rasa "down" sebab buat salah dalam payroll bulan lepas...sedih dan susah hati sangat...
tapi hari ni dah okay banyak sebab dah dapat Magnum Classic kelmarin...
cuma hati masih galau memikirkan penyelesaian masalah tu...sama ada nak bayar guna duit sendiri atau berbincang dengan pekerja tu untuk bayar balik..walaubagaimanapun, dah tentu "key performance index" (KPI) aku terjejas...


Sunday, October 27, 2013

Burger Bakar Abang Burn jajahan Bandar Perda

dalam tahun 2013 ni aku berjaya "hapdet" entri baru 2 keping je??kesiannya~!jadi hari ni aku nak post 1 entri pasal burger yang sangat femes sekarang ni iaitu Burger Bakar Abang Burn (BBAB)...dah lama aku ternanti-nanti jajahan BBAB dekat Penang ..sebelum ni aku asyik menahan liur je bila tv or blog buat review pasal BBAB ..rupa-rupanya jajahan beliau di Penang (lebih spesifik Bandar Perda) ni dah lama wujud,pertengahan bulan puasa ritu...tapi hari ni baru aku sedar kewujudannya setelah member aku ajak aku pegi try tadi..rupanya jajahan tu dekat sangat dengan rumah sewa aku...jalan kaki pun boleh sampai...ngape aku tak tawu??

BBAB jajahan Penang ni dalam Restoran Route 69..dorang macam sewa dengan Restoran Route 69 tu...atau dorang ada perkongsian....itu aku tak pasti..yang pasti aku order minuman dengan Route 69 & order makanan dengan BBAB ..so kalau nak cari "direction" ke BBAB jajahan Perda, carilah "direction" ke Route 69...

tadi aku try meatball, meatball dia memang sedap tapi aku kurang suka dengan sos blackpepper tu...kalau nak banding dengan meatball Ikea, sos meatball Ikea lagi sedap...yang pasti meatball BBAB memang berbaloi dengan harga..RM9.90 dapat 10 biji meatball yang agak besar plus wedges...lagi satu yang aku suka pasal BBAB, makanan dihidang dalam polisterin yang beralas kertas minyak. kalau rasa tak boleh habis makan, boleh "tapau" terus bawak balik...tak payah nak panggil waiter mintak plastik pulak...maaf sebab tiada gambar untuk dikongsikan, aku sibuk bersembang...lama tak jumpa member...korang search le facebook abang burn tu...kalau malas nak taip, Klik Sini..

Saturday, March 2, 2013

SINGLE

Gambar ni menjawab persoalan kenapa saya masih single...takde pilihan langsung kan?hahaha...tetapi layanan mereka terhadap saya tetap bagus...